De hedendaagse robots worden steeds geavanceerder en zullen een steeds grotere rol gaan spelen, ook voor de kunstenaars. Tóch is er één ding waar robots (nog) niet zo goed in zijn als wij mensen, namelijk het creatieve denken. “Robots herkennen emotie, maar op een compleet andere manier als wij mensen”, vertelt Edwin Dertien – kunstenaar, engineer en docent Creative Technology aan de Universiteit van Twente.

Geproduceerd door: Youri van Heumen en Marleen van Dongen

De (mondiale) robotisering zorgt ervoor dat veel mensen hun baan kwijtraken. Aan robotisering zitten echter ook zeker voordelen. Veel banen gaan verloren, maar er worden ook nieuwe banen gecreëerd. Robotisering kan dus voor jou, als kunstenaar, een onwijs grote rol spelen in het professionaliseren van jouw beroep. Voor kunstenaars is het creatief denken essentieel om kunst te creëren. Zover zijn de robots niet.

Volgens Edwin gaat de kunstindustrie een sterke groei tegemoet gecombineerd met veel nieuwe vraagstukken, maar vooral met een hele grote rol weggelegd voor robots in de totale ontwikkeling van de kunstindustrie. “Robots kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor kunstenaars, omdat robots dingen met op bepaalde plekken, met bepaalde precisie en -herhaling kunnen doen, wat wij mensen niet kunnen”, vertelt Edwin. Vanuit dat perspectief kan deze ontwikkeling zorgen voor een bredere skillset van de kunstenaar, naast het feit dat robots óók kunnen fungeren als heuse inspiratiebron.

Robots als onderwerp of ondersteuning?

“Robots kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor de kunstenaar, maar vaak gaat het mis als kunstenaars robotica als een-op-een vervanging gaat zien van de menselijke mogelijkheden en vooral de creativiteit”, stelt Edwin. Om hier meer over te weten te komen, ging Kunstblik langs bij de robotexpositie van Bram Ellens, die vooral bekend staat als ondernemend kunstenaar en vooral theatrale sculpturen en installaties maakt. Als waardevolle aanvulling op dit artikel, kan je onderstaande video nog bekijken.

Beeldend kunstenaar Bram Ellens neemt ons mee naar zijn werkplek. Een bijzondere werkplek, waar robots en kunst samenkomen. Robots worden met de dag effectiever en efficiënter. Of robots nou daadwerkelijk onze rol in de kunst gaan overnemen, dat ligt er volgens Bram aan hoe je ernaar kijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *