Kunst en technologie hebben beide een rijke geschiedenis. Mede doordat zowel de kunstindustrie als de technologie zichzelf constant heeft ontwikkeld, kunnen de twee nu beter door één deur. We zien steeds vaker dat kunstenaars gebruik maken van technologie, maar nog altijd liggen er volop kansen.

Geschreven door: Youri van Heumen

Technologie biedt kunstenaars de mogelijkheid om een creatieve twist aan kunst te geven. De kunstindustrie heeft technologie echter niet altijd met open armen ontvangen. In de negentiende eeuw waren de kunstenaars al enigszins conservatief als het gaat om technologie. De uitvinding van de camera werd bijvoorbeeld afgewezen door kunstenaars uit die tijd.

Volgens kunsthistoricus Marleen van Soest komt dit doordat kunstenaars bang waren voor het feit dat hun werk makkelijk gestolen zou kunnen worden. Later, toen de kunstenaars octrooien aan konden vragen voor hun werk, verdween de sceptische gedachte en werd onder andere de camera steeds meer geaccepteerd. Marleen denkt dat ‘de technologie zeker een positieve impuls kan geven aan de kwaliteit van het werk’, mits de artiest er goed mee omgaat.

Waarom technologie?

Technologie heeft niet alleen onze kunstperceptie veranderd, maar ook kunst aanzienlijk toegankelijker gemaakt. Dankzij technologie kunnen kunstenaars meer én vaker experimenteren met nieuwe vormen van kunst. Heb jij bijvoorbeeld altijd al muziek willen maken, maar kan je geen beats maken of heb je geen goede zangstem? Geen enkel probleem. De meeste geluiden zijn kunstmatig gemaakt en kunnen dus makkelijk vervormd worden door software, zo blijkt uit platform Techacute. Je kan zelfs je eigen sounds maken met apps als GarageBand, Reason of Cubase. Ook je zangstem kan je eenvoudig vervormen met autotune.

De alsmaar opbloeiende relatie tussen kunst en technologie heeft dus al tot interessante technieken en kunstwerken geleid. Artificial Intelligence (AI), ook wel bekend als kunstmatige intelligentie, is hier een goed voorbeeld van. Mario Klingemann is expert in AI-kunst. Met behulp van code en algoritmen creëert hij verbazingwekkende kunstwerken. Een van zijn stukken, Memories of Passersby I, haalde een paar jaar geleden de voorpagina’s toen het één van de eerste AI-kunstwerken werd die op een veiling werd verkocht. Memories of Passersby I is een machine die een systeem van neurale netwerken gebruikt om een onherhaalbare stroom artistieke portretten van niet-bestaande mensen te genereren.

Ben je onder de indruk en zou je zelf eens willen oefenen met het maken van AI-kunst? Dat kan via deze link.

Tech als inspiratie

Uit alle gegeven voorbeelden is het nog niet eens over de digitale kunst gegaan. Daarover vertelt kunstenaar Raymond van Es meer. Raymond is de CEO van de Digital Art Factory in Assen. In de Digital Art Factory zorgt Raymond voor een sterke verbinding van kunst en digitale techniek. Zelf maakt hij ook kunst, onder andere in de vorm van VR (Virtual Reality). “Ik ben begonnen met animatie door middel van 3D-beeld. Tech heeft me geïnspireerd en geholpen met het realiseren van kunstwerken zoals ik ze in mijn hoofd had”, vertelt Raymond.

Technologie ontwikkelt zichzelf razendsnel, daarom denkt Raymond dat mensen wel mee met de tijd moeten. Technologie kan kunstenaars namelijk enorm goed helpen om hun tijd efficiënter te besteden én creatiever te zijn. Bovendien stelt Raymond dat er in zijn ogen een grote groep mensen is die nog altijd niet weet wat technologie voor ons kan betekenen. Daarvoor ben je bij Kunstblik op het juiste adres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *