Bron: Pixabay

“Clicks lijken een steeds grotere rol te gaan spelen in de nieuwsselectie door redacties”, dit blijkt uit een rapport van de VUA. Bovendien blijkt uit een artikel van oneworld.nl dat een gebrek aan visie en objectiviteit ervoor zorgt dat journalisten van deze tijd vrijwel alleen maar knip-en-plakstukjes met sappige koppen maken. Die sappige koppen kunnen de journalistieke kwaliteit niet altijd garanderen.

Kaatsheuvel – Clickbait wordt gebruikt om zoveel mogelijk views op een artikel te halen. De inkomsten stijgen wanneer een artikel meer views haalt. De journalistiek neigt hierdoor meer naar het publiceren van sensatie, in plaats van het objectieve verhaal. Hierdoor daalt de nieuwswaarde van een verhaal, waardoor de kwaliteit van hedendaagse journalistieke producties daalt.

Uit een artikel van oneworld.nl blijkt dat goede journalistiek de macht controleert, informeert en vaak het enige wapen van burgers in tijden van veel misinformatie. Dat terwijl de clicks nu een grotere rol spelen dan ooit tevoren. Een kop die niet aan de verwachting van de lezer voldoet, wekt desinteresse. Op de langere termijn kan dit leiden tot het feit dat de lezer het medium niet meer serieus neemt. Ondanks dat het de kwaliteit van de journalistiek niet ten goede doet, kan clickbait ook positieve gevolgen hebben. Zo krijg je meer clicks op je artikelen, genereert het platform hogere inkomsten en ontstaat er een groter bereik.